Äppelpaj med inbyggd vaniljkräm

Hade inget fika här hemma idag och inte mycket ingredienser heller. Men detta lyckades jag slänga ihop till. En äppelsmulpaj med inbyggd vaniljkräm. Serveras med antingen glass eller grädde, eller varför inte rakt upp och ner.
 
Smuldeg
150g kallt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
 
Värm ugnen till 200 grader. Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg. Lägg hälften av smulorna i en 24 cm form och platta till en aning. Grädda ca 7 minuter. Ta ut pajdegen och låt den svalna.
 
Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk maizena
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
 
Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sätt plattan på medelvärme och låt blandningen sakta värmas under omrörning tills den tjocknar. Den får inte koka. Det tar några minuter.
Låt krämen svalna och blanda då i vaniljsockret.
Orkar man inte göra vaniljkrämen, så finns det ju en som man lätt vispar ihop på påse.
 
Fyllning
3-4 äpplen
2 msk socker
 
Skala och klyfta äpplena. Blanda runt dem i sockret.
 
Häll vaniljkrämen på pajbottnen. Fördela äppelklyftorna ovanpå och avsluta med smuldegen överst.
Ställ in nederst i ugnen och grädda ca 35 minuter

Kommentarer:

1 Felicia:

Mums ser god ut!

2 Felicia:

Mums ser god ut!

Svar: Tack
annaw

Kommentera här: