Saltbakad potatis med mojo rojo-sås (Papas arrugadas con mojo rojo)

Har haft en långt "sommarlov" och inte orkat ta mig tid att lägga ut recept, men nu känner jag att det äntligen är dax igen.
Saltbakad potatis är verkligen hur gott som helst, man kan bara äta den som den är, fast att doppa den i
mojo rojo-såsen är en riktig vinnare.
Kan serveras som en rätt för sig, till tapas eller till grillat.
Vi börjar med såsen då den skall stå och dra till sig alla smaker.
 
Mojo rojo-sås
7+3 vitlöksklyftor
2 små röda paprikor eller 1 stor
2 ljusa frallor
2 msk rödvinsvinäger
3 tomater
1 chili
1 1/2 tsk spiskummin
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad körvel
1/2 dl olivolja
 
Börja med att lägga paprikorna och 7 vitlöksklyftor med skal på bakplåtspapper i en form och ställ in i ugnen 200 grader ca 20 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Paprikorna kan vara lite lätt brända.
Ta ut plåten och börja skala paprikorna när dem svalnat något. Lägg paprikaköttet i en skål. Skala vitlöken och pressa ur dem i samma skål (kletigt). Pressa de 3 andra vitlöksklyftorna också
 
Dela frallorna på mitten och ta ur det mjuka inuti (släng skorpan). Lägg brödet i skålen, häll över rödvinsvinägern.
Hacka tomaterna och chilin. Lägg i skålen. Häll på alla kryddor.
Ta fram en stavmixer och börja mixa samman allt. Tillsätt olivoljan droppvis och kör till en tjock sås. Blir den för tjock så går det bra att spä med vatten.
Ställ in i kylskåpet 1 timme.
 
Saltbakad potatis
10-12 potatisar (normalstora)
1/2 kg grovsalt
2 dl vatten
 
Häll saltet i en ugnsform. Tvätta potatisarna och fördela dem i saltet, tryck ner dem något.
Ställ in dem i mitten av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Häll på vattnet och ha dem inne ytterliggare ca 15 minuter så att dem blir frasiga av saltet.
 
 

Kommentera här: