Skaldjurspanna

Denna rätt åt min man på en restaurang för många år sedan och vi tyckte att den var så god att vi var tvungna att efterlikna den. Resultatet är jättegott, så när vi lyxar till det emellanåt så är denna rätt ofta återkommande.

Skaldjurspanna
2 portioner
Vinkokta musslor*
Skalade räkor
Varmrökt lax
6 skalade kräftor
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
Olivolja
Persilja
Parmesan
 
Häll olivolja i botten på en liten gjutjärnspanna (1 panna per person), det skall täcka och lite därtill. Finhacka chilin och pressa vitlökarna i pannorna och ställ in i ugnen 225 grader. Ha inne en liten stund, det skall fräsa till och få ut smakerna men inte brännas.
Ta sedan ut och fördela ut räkor, kräftor, bitar utav varmrökt lax och avsluta med lite musslor. Man får lägga på lite hur man vill, hur mycket man vill och vad man tycker om.
Riv parmesan och häll på lite lagom, strö över lite persilja och in i ugnen igen.
Här får man ha lite koll, det skall inte vara inne så länge. Bara osten har smält och det fått fin färg men räkorna ändå inte blivit sega.
Ta ut och servera med färskt bröd, doppa och njut.
 
Vinkokta musslor eller Moules marinières
1 påse musslor
2 schalottenlök
3 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
olivolja
persilja
 
Börja med att spola musslorna i kallt vatten, tvätta musslorna och släng de som inte stänger sig eller är trasiga.
Värm lite olja i en kastrull och häll i pressad vitlök och hackad schalottenlök, fräs några minuter utan att det tar färg.
Häll sedan i musslorna och fräs lite till. Sedan i med vinet och på med locket. Låt koka kraftigt 3-5 minuter. Skaka kastrullen efter halva tiden.
Musslorna är färdiga. Strö över lite persilja.
 
 
 
 

Kommentera här: